راهنمای شارژ و استفاده صحیح از باتری گوشی و لپ تاپ

آموزش شارژ باتری لپ تاپ و گوشی

نحوه شارژ صحیح و استفاده بهینه از باتری موبایل، لپ تاپ و تبلت، سئوالی است که همواره در ذهن بسیاری از دارندگان اینگونه لوازم دیجیتالی وجود دارد.

در ادامه‌ی این مطلب با باور غلط شارژ 12 ساعته باتری اینگونه لوازم در اولین شارژ و همچنین چگونگی شارژ صحیح، متصل بودن یا نبودن باتری لپ تاپ در هنگام اتصال به برق و … آشنا می‌شوید.

 


یک تصور غلط: شارژ ابتدایی ۱۲ ساعته باطری لوازم الکترونیکی!

سنتی نادرست در بین مردم ما شایع است و آن اینکه نه یاد می گیرم و نه به‌روز می شویم.
مدتی پیش برای خرید یک دستگاه اپل آی‌پد به بازار مراجعه کرده بودم و با یک تصور غلط مواجه شدم که مرا بر آن داشت در این مورد توضیحاتی بدهم.

به گزارش پارسینه، موقع خرید این تبلت پیشرفته که همه فناوریهای روز در آن خلاصه شده است فروشنده تاکید کرد که حتماً ۱۲ ساعت شارژ اولیه را رعایت کنید! باور کنید داشتم شاخ و دم در می آوردم. شما هم اگر ادامه‌ی مطلب را بخوانید متوجه می شوید چقدر افکارمان به دلیل به‌روز نبودن کهنه شده است.

در دنیای باطریها چندین فناوری وجود داشته که هر یک جای خود را به تکنولوژیهای جدید داده اند و منسوخ شده اند. مهمترین نسلهایی که در دنیای وسایل الکترونیکی شایع بوده اند به این شرح است.

 

توضیحات تکمیلی Ghafari3.com: به منظور اطمینان از تصور غلط شارژ اولیه 12 ساعته باتری‌های یون لیتیومی که اکثر فروشندگان لوازم الکترونیکی در ایران پیشنهاد می‌کنند، بند 1 از مطلب زیر را نیز مطالعه نمایید:

www.wikihow.com/Maintain-Lithium-Battery


 

  الف-باطریهای نیکل کادمیوم – Ni-Cd

اینها در واقع اولین نسل تجاری باطریهای با تولید انبوه در ابزارهایی مانند موبایل و نوت بوک بودند. علامت مشخصه آنها این است که روی باطری Ni-Cd و یا خود کلمه نیکل-کادمیوم قید شده است. در دفترچه مشخصات هم عیناً نوع و توان باطری قید می‌شود. این نوع باطریها اکنون منسوخ شده اند.

در واقع این باطریها بودند که اولاً شارژ ابتدایی ۱۲ ساعته نیاز داشتند و ثانیاً هر بار باید تا انتها تخلیه می‌شدند تا شارژ مجدد موجب از بین رفتن سلول‌ها نشود.

تقریباً ۵ سالی می‌شود که دیگر این نوع باطریها به دلایل مختلفی کنار رفته اند و در محصولات جدید به هیچ وجه کاربردی ندارند.



ب-باطریهای یون لیتیومی – Li-On

اینها نسل دوم تجاری باطری‌ها در دستگاه های الکترونیکی بودند. علامت مشخصه آنها کلمه Li-On روی بدنه باطری و دفترچه مشخصات محصول است. این باطری‌ها کماکان در موبایل و نوت بوک کاربرد دارند اما آنها هم با نسل جدیدتر در حال تعویض هستند.

کارکرد صحیح این باطریها موجب شده که نیازی به شارژ ابتدایی ۱۲ ساعته ندارند و همچنین کاملاً برعکس باطری‌های نسل قبلی به هیچ وجه نباید تا سر حد تخلیه شدن کار کنند. باید در حد ۱۰ درصد شارژ باقیمانده مجدد شارژ شوند و سپس تا ۱۰۰ درصد مجدداً شارژ گردند.



ج-باطریهای لیتیوم پلیمری – Li-Po

اینها نسل روز باطری‌ها هستند که علاوه بر محدودیت‌های کمتری که دارند ایمن تر و سبک‌تر هستند. علامت مشخصه آنها کلمه Li-Po یا Li-on-Po است. در دفترچه مشخصات محصول هم عیناً نوع باطری با عبارت لیتیوم پلیمری یا کاملتر آن یون لیتیوم پلیمر قید میگردد.

این نوع باطری‌ها نه تنها شارژ ابتدایی ۱۲ ساعته نیاز ندارند بلکه هیچ محدودیتی در کاربرد هم ندارند. مهمترین علامت مشخصه اینکه دستگاه شما دارای این نوع باطری است آن است که در زمان اتصال به کامپیوتر با پورت USB شارژ شود.

چون این باطری‌ها نیازی نیست هر بار تا ۱۰۰ درصد شارژ شوند سازندگان امکان شارژ با USB را در آنها قرار داده اند تا عمر باطری بهتری داشته باشند.

خوب در حال حاضر هر دستگاه الکترونیکی که بخرید به احتمال ۹۹٫۹ درصد فاقد باطری نوع اول است که باطری نیکل کادمیومی بود. پس عملاً شارژ ۱۲ ساعته کاملاً منسوخ و یک سنت پارینه سنگی است که کماکان در دهان افراد در حال گردش است.

 


نحوه صحیح کارکرد باطری موبایل، تبلت و نوت بوک

باتوجه به اینکه باطری یک جزء مصرفی محسوب می‌شود و شامل گارانتی نمی‌گردد اهمیت موضوع بیشتر می‌شود چون قیمت باطری می‌تواند بین ۵ تا ۲۰ درصد قیمت خود ابزار دیجتال متغیر باشد.


به گزارش وب شهر، اگر مطلب قبلی را مطالعه کرده باشید می دانید که باطری‌های ابزارهای دیجیتال مانند موبایل و تبلت و نوت بوک در حال حاضر از نوع یون لیتیومی Li-ion و یا لیتیوم پلیمری Li-Po است. البته لیتیوم پلیمرها نوع پیشرفته همان باطریهای یون لیتیومی ساده هستند و با همان مکانیزم کار می کنند اما به دلیل برخی تغییرات مزیتهای بیشتری دارند.

آموزش شارژ باتری لپ تاپ و گوشی

اما روش صحیح کارکرد باطری چیست؟
حالتهای مختلفی در مورد کاربرد باطری متصور است که با هم بررسی می کنیم.



الف-نوت بوک من مدام به برق شهر وصل است آیا باطری را دربیاورم؟
به عنوان یک قاعده کلی باطری باید کار کند تا خراب نشود. به همین دلیل هیچ گاه در مورد نوت بوک اقدام به خارج کردن باطری و کارکردن با برق شهر نکنید به این امید که باطری شما سالم بماند!

اگر به طور مداوم نوت بوک شما به برق شهر وصل است هر هفته یکبار اجازه دهید با باطری کار کند تا به حدود ۱۰ درصد شارژ باقیمانده برسد و سپس مجدداً آن را تا ۱۰۰ درصد شارژ نمایید.

دقت کنید در نوت بوکها و برای باطریهای Li-ion یک مکانیزم طراحی شده است که مانع از شارژ باطری تا قبل از رسیدن به میزان مشخصی از کاهش گردد. مثلاً اگر شما با باطری کار کنید اما به زیر ۹۰ درصد نرسد با اتصال به برق شارژ نخواهد شد. با این کار جلوی شارژ مکرر گرفته می شود زیرا آن سلولی که مدام شارژ می‌شود به سرعت خراب میشود.

اگر باطری نوت بوک شما Li-Po است (مانند مک بوک) نیازی به رعایت اینکه به ۱۰ درصد برسد و مجدد شارژ کنید نیست اما در هر حال اگر مدام به برق شهر وصل هستید باید هفته ای یکبار اجازه دهید باطری کار کند.

در مورد باطری‌ها هرگز اجازه ندهید که شارژ آنها کامل تخلیه شود. باطری‌های Li-ion با هربار تخلیه کامل بخشی از توان خود را از دست می‌دهند. البته همه سیستم‌های عامل مانند ویندوز و لینوکس و مکینتاش به طور پیش فرض با رسیدن به مرز ۱۰ درصد اخطار شارژ می‌دهند و اگر شارژ نکنید نوت بوک را خاموش می‌کنند تا باطری آسیب نبیند. دقت کنید که باطریها شامل چند سلول هستند که با یکدیگر سری کار می کنند و به همین دلیل اگر یکی از آنها آسیب ببیند اثر چشمگیری دارد.


ب-اگر به مدت طولانی دستگاه کار نمی کند باطری چگونه نگهداری شود؟
اگر موبایل، تبلت و یا نوت بوک را قصد دارید به مدت بیش دو هفته خاموش و بیکار نگه دارید برای حفط باطری باید آن را تا ۱۰۰ درصد شارژ و سپس از دستگاه خارج کرده و جداگانه نگه دارید. همانگونه که در بسته بندی خرید می بینید. هرگز باطری تخلیه شده را بدون شارژ کردن به مدت طولانی نگه ندارید. برخی دستگاه ها مانند آیفون و آیپد امکان خروج باطری ندارند که مشکلی ندارد زیرا از نوع لیتیوم پلیمری هستند اما در هر حال تا ۱۰۰ درصد شارژ و سپس خاموش کنید.


ج-باطری را مدام شارژ نکنید!
اگر باطری دستگاه شما به خصوص از نوع Li-ion است به طور مداوم باطری را شارژ نکنید بلکه اجازه دهید تا باطری کار کند. برخی عادت دارند تا باطری موبایلشان به نیمه رسید آن را شارژ کنند. همین عادت عامل خرابی زودرس باطری است زیرا بخشی از سلولها مدام پر و برخی مدام در حال کار هستند. پس اجازه بدهید باطری تا حد آستانه ۱۰ درصدی تخلیه پیش برود. باطریهای لیتیوم پلیمری از شارژ نیمه پر و خالی آسیب نمی بینند اما برای آنها هم لازم است که همه سلولها کار کنند تا واکنشهای شیمیایی تخریبی در آنها رخ ندهد.

د-عمر مفید باطری چقدر است؟
بسته به کیفیت باطری و در صورت کارکرد صحیح از طرف کاربر باطریهای Li-Po حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ سیکل شارژ-دشارژ و باطریهای Li-ion حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ سیکل کارکرد کامل دارند. پس از آن بخشی از توان خود را از دست می دهند.

اگر دستگاه شما مانند محصولات اپل باطری داخلی دارد باید بدانید معمولاً این شرکتها بهترین نوع باطری Li-Po را به کار می‌گیرند. مثلاً آیفون و آیپد حدود ۱۰۰۰ سیکل کامل کار می کنند و تا حد ۲۰۰۰ سیکل تا ۷۰ درصد توان اولیه کارکرد دارند و کل عمر مفید دستگاه را پوشش می‌دهند. پس نگران تعویض باطری نباشید.


ه-تعمیر باطری ممکن است؟
اگر باطری شما از نوع چند سلولی باشد قابل تعمیر است. زیرا سلولها را یک یک از نظر توان چک می کنند و سلول معیوب را تعویض می کنند. اما اگر به روشهای مانند منجمد کردن در فریزر و … دل بسته اید بهتر است یک باطری نو خریداری کنید!

و-شارژ طولانی مضر است؟
با رسیدن به شارژ کامل به طور اتوماتیک شارژر از مدار خارج می شود و بنابراین پس از تکمیل شارژ شما یک قرن هم صبر کنید اتفاق خاصی نخواهد افتاد.

ز-ترکیدن باطری واقعیت است؟
در مورد باطری‌های لیتیوم یونی این اتفاق به طور بسیار نادر (کمتر از یک در ده میلیون) رخ می دهد اما در مورد باطریهای لیتیوم پلیمری اساسا ًاین اتفاق بی معناست مگر انکه عمداً این باطری‌ها با مکانیزم غیر استاندارد Over Charge شوند. مادامیکه شما از شارژر استاندارد استفاده کنید این خطر عملاً قابل صرفنظر است. اما برای ایمنی بیشتر موبایل و یا تبلت در حال شارژ را به خصوص در حین خواب نزدیک به خود نگذارید.

 


{loadposition footer}
{loadposition related-contents}

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *